entrevista a Carlos Raluy

 

El Circ Històric Raluy des de la mirada de Carlos Raluy

Carlos Raluy va néixer el 28 d’octubre de 1944 a Sant Adrià del Bessòs. Fill del matrimoni d’artistes de circ Lluís Raluy Iglesias i Marina Tomàs Jorba, Carlos va néixer i créixer entre caravanes, carpes i artistes.

Membre d’una família plenament circense, Carlos Raluy manté un esperit jove i somiador, que ha heretat la passió i entusiasme del seu pare pel món del circ. Carlos és el creador de Circ Històric Raluy, un estil que honora el circ de sempre i amb el que vol fer gaudir a grans i petits de la seva màgia.

La seva dedicació pel circ s’ha vist reconeguda en diverses ocasions, com amb el Premi Ciutat de Barcelona de Circ el 2014 o el Premio Aragoneses por el Mundo.

 

Sempre he volgut fer un circ com el que imagina un nen: amb carruatges de cavalls

 

1. Amb més de 20 anys d’història, la proposta artística del Circ Històric Raluy continua vigent sense renunciar al passat. Creus que aquesta és la raó del seu èxit? Quins ingredients el fan tan especial?

La història de la família Raluy al circ comença el 1931-1932 amb el meu pare. Més tard, el 1973 s’inaugura el circ familiar, el Circ Raluy, que viatja durant anys. El 1983 jo mateix vaig decidir crear aquest tipus de circ històric. Vam anar adquirint carruatges de circs que van tancar. Carruatges més vells que nosaltres mateixos!

Ara són carruatges que formen part de la nostra història i patrimoni artístic. Aquest circ va començar a rodar a partir de l’any 1984 i fins avui, que és el circ que tots coneixeu. Avui dia podem dir que som una referència en el món circense pel nostre tret diferenciador respecte la resta de circs.

 

carlos raluy circ historic raluy2. Carlos, ets fill, pare i avi d’artistes. Tota la teva vida ha girat entorn aquest món. Què ha suposat això per a tu?

Jo he nascut al món del circ. El meu pare es va dedicar plenament al circ i jo vaig néixer en ell. Des que he nascut he vist entornats de caravanes, de carpes… He crescut envoltat del circ i, de fet, se m’ha contagiat la passió del meu pare. Sempre m’ha agradat fer coses pel circ. Sempre ha sigut el meu somni i ara és la meva vida.

Sempre he volgut crear un circ com el que imagina un nen. Un nen no veu un circ com un enrolat de caravanes i tràilers, això no ho pot somniar. Però si que ho pot fer amb un carruatge amb cavalls que va per poblets. Amb Circ Històric Raluy he volgut crear un tipus de circ com aquest, com el que somnia un nen.

 

3. Una de les coses que més crida l’atenció a les persones que no ens dediquem al món del circ és el dia a dia dels seus integrants. Ens podries dir en què consisteix? Què feu quan no esteu a la pista?

Penso que la vida de circ és més natural que la vida sedentària. Els nostres avantpassats no estaven mai en un lloc permanent, sempre viatjaven cap a on hi havia menjar i caça. Nosaltres continuem aquesta vida nòmada arreu del món. Ens agradaria poder quedar-nos més temps en una localitat, però quan els seus habitants ja han vist el nostre espectacle, hem de marxar per mostrar-lo a més persones.

 

Amb Fortius hem volgut reintroduir, dins la proposta artística, la figura de l’home fort, pràcticament oblidada

 

4. Quin és el procés de creació d’un espectacle?

Quan s’acaba una temporada, que al Circ Històric Raluy dura un any, ens posem en contacte amb agències d’artistes circense i en fem una selecció. També hi ha artistes que es posen en contacte amb nosaltres per treballar al Circ Històric Raluy. A partir dels artistes triats i les seves habilitats comencem a crear l’espectacle. Per exemple, aquest any hem creat l’espectacle entorn l’home fort.

 

Home forçut circ historic raluy5. Per a aquelles persones que no han tingut l’oportunitat de veure Fortius, els podries explicar què consisteix aquest espectacle? Què hi poden trobar? Què us va inspirar?

Fortius és l’home fort. Antigament, entre els circs de l’època, sempre es buscava qui tenia l’home més fort. Era com una mena de competició. Aquest tret ha desaparegut, pràcticament cap circ presentava aquest personatge. Amb Fortius hem volgut reintroduir, dins la proposta artística, aquest personatge que forma part de la història del circ.

És un home molt fort que agrada molt. El presentem com un recordatori del circ d’abans. En definitiva és el que és el nostre circ, un circ d’abans.

 

6. Ara mateix esteu fent gira de l’espectacle Fortius, però… què hi ha del proper espectacle? Ja esteu pensant en idees i números per l’any vinent? Podeu fer un avanç?

Fortius va començar a l’octubre del 2016 i estarà vigent fins aquest octubre. No hem començat a preparar la nova projecció. Encara tenim temps i anem buscant artistes i contactant amb ells.

El que sí que et puc dir és que aviat, de cara al mes de maig, comptarem amb la presència del còmic Val de Fun, que es quedarà al Circ Històric Raluy durant un any. Ha heretat, artísticament parlant, l’estil de Charles Chaplin i d’altres còmics de la mateixa època. Val de Fun quadra molt amb l’estil del nostre circ.

El canvi d’artistes és continu. En tots els circs funciona així. En el nostre cas hem de vigilar una miqueta més perquè com que és especial, és un circ històric, hem de mirar d’aconseguir artistes especials que encaixin amb el nostre vestuari, músiques…

 

7. Ara esteu a Sant Cugat. Després d’aquesta localitat, quines?

De cara a l’estiu estarem a la costa tarragonina i més endavant, cap a l’octubre, a Girona per celebrar les festes de Sant Narcís. Després anem cap a Barcelona, al Port Vell.

 

Encara no has vist Fortius? Consulta les properes parades de Circ Històric Raluy i viu la màgia del circ de sempre. T’hi apuntes?

2017-04-28T16:12:34+00:00 abril 28th, 2017|Comentaris tancats a Coneixent a Carlos Raluy